Advies schoenverzorging


Bescherm uw schoenen

Voorkomen is beter dan genezen

Bij schoenen is voorkomen is beter dan genezen. Om zo lang mogelijk van uw schoenen te genieten kunt u de schoenen voor gebruik het beste inspuiten met een impregneerspray. Zo worden uw schoenen beschermt tegen vuil en water en gaan de schoenen een stuk langer mee. Door dit regelmatig te herhalen blijven uw schoen goed beschermt tegen invloeden van buiten af.

Bij het inspuiten van leren schoenen kunt u het beste de schoenen driemaal benevelen met een korte droogtijd. Bij het inspuiten van lederen schoenen moet u er voor zorgen dat de schoenen niet te nat worden, zodat er geen druppels kunnen vormen. Spuit dus van een afstandje. Bij de materialen suède, nubuck, synthetisch en textiel kunt u beter de schoenen flink vochtig inspuiten.

Het is verstandig uw schoenen regelmatig in te spuiten. Wanneer u de schoen inspuit moet de schoen droog en zuiver zijn, anders worden bestaande vlekken in de beschermlaag gefixeerd. Kijk bij het inspuiten van uw schoenen goed naar de gebruiksaanwijzing van de spray. Sommige sprays maken een onderscheid tussen leder, suède, canvas en synthetisch materiaal. Klik op de onderstaande button voor een overzicht van onze impregneersprays. 

Water- en vuil afstotende impregneerspray >

Onderhoud van uw gladlederen schoenen

Het materiaal

De meeste schoenen op de Schoenenfabriek worden gemaakt van gladleder. Dit materiaal is bijzonder populair: leer ziet er stijlvol uit, beweegt soepel en met de juiste verzorging kunt u jarenlang gebruik maken van uw lederen schoenen. Om zo lang mogelijk de kwaliteit van het leder te bewaren is het belangrijk om de schoenen regelmatig te onderhouden

De schoonmaak

Bij het verzorgen en behandelen van uw schoenen is het belangrijk deze eerst goed schoon te maken. Maak hierbij gebruik van een lichte vochtige doek en een zachte borstel. Vermijdt bij het schoonmaken hardnekkige zeepproducten en schoonmaakmiddelen. Zorg er na het schoonmaken voor dat u de schoenen goed laat drogen, alvorens u deze verder gaat behandelen. Laat u schoenen nooit drogen in de buurt van een warmte bron zoals een verwarming of een kachel. Hierdoor droogt het leer uit.

De reiniging

Bij het onderhouden van lederen schoenen kunt u het beste de schoenen insmeren met een schoenpoets. Schoenpoets voedt het leer waardoor het niet uitdroogt en daarom sterk en soepel blijft. Ook zorgt poets voor het voorkomen van kale neuzen en kleine scheurtjes in het materiaal. Bij het uitzoeken van een goede schoenpoets is het belangrijk dat u de juiste kleur uitzoekt en zorg er tevens voor dat u nooit teveel schoensmeer of schoenpoets gebruikt. Leer kan hierdoor niet meer ademen en wordt juist sneller vies. Wanneer u schoen goed is opgedroogd raden wij aan de schoen nogmaals in te sprayen met de impregneerspray.

Verzorging van gladleder >

Onderhoud van uw suède schoenen

Het materiaal

Suède is voorzien van een stijlvol ruw oppervlak. Helaas is het materiaal juist hierdoor erg gevoelig voor vuil en beschadigingen. Het is met suède dan ook erg belangrijk dat de schoen goed wordt onderhouden. Met de juiste behandeling kan de levensduur van uw suède schoenen met jaren verlengd worden.

Met suède schoenen is het belangrijk de schoen regelmatig te behandelen met een impregneerspray. Zo is de schoen blijvend voorzien van bescherming tegen water en vuil. Wij raden aan de schoen na 10 keer dragen in te sprayen en vervolgens goed te laten drogen.

De schoonmaak

Wanneer het materiaal vies is geworden kunt u deze schoonmaken door middel van lauw water, een zachte doek en een speciale suède borstel. Wrijf hierbij zacht over het materiaal, behandel suède nooit te ruw, om beschadigingen te voorkomen. Vermijd bij het schoonmaken hardnekkige zeepproducten en schoonmaakmiddelen. Laat u schoenen nooit drogen in de buurt van een warmte bron zoals een verwarming of een kachel. Hierdoor droogt het leer uit.

De reiniging

Gebruik bij suède nooit schoenpoets of de Collonil soft gum voor leder. Dit kan voor beschadigen aan het materiaal zorgen. Vanwege de kwetsbaarheid van het materiaal kan suède na verloop van tijd kleur verliezen. Dit kunt u eenvoudig verhelpen door gebruik te maken van een suède kleurhersteller. De sprays van het merk Saphir zijn hiervoor zeer geschikt.

Verzorging van suède >

Onderhoud van uw nubuck schoenen

Het materiaal

Nubuckleer wordt na gladleer en suède vaak gebruikt bij het maken van mooie schoenen. Nubuck heeft een minder ruw oppervlak dan suède en heeft een andere structuur dan gladleer. Nubuck is een opgeborstelde variant van leer en heeft hierdoor een structuur die lijkt op de open en harige structuur van suède. Deze open structuur zorgt ervoor dat vuil snel wordt opgenomen en dat een goede verzorging noodzaak is om de kwaliteit van uw schoenen te waarborgen.

Net als bij de suède schoen raden wij aan het nubuck materiaal grondig te behandelen met een impregneerspray en deze handeling ook met regelmaat te herhalen.

De schoonmaak

Wanneer het materiaal vies is geworden kunt u deze schoonmaken door middel van lauw water, een zachte doek en een zachte borstel. Ook bij nubuck kunt u het beste geen schoenpoets gebruiken omdat het materiaal hierdoor niet kan ademen en hard zal worden. Vermijd ook bij nubuckleer het gebruik van zeepproducten of andere hardnekkige schoonmaakmiddelen. Neem bij het drogen de tijd om de schoen volledig droog te laten worden en laat nubuck schoenen nooit drogen in de buurt van een warmtebron.

De reiniging

Bij grove vlekken die u niet kunt verwijderen met de borstel en lauw water kunt u bij het schoonmaken eventueel gebruik maken van het speciale reinigingsmiddel van Saphir. Dit product reinigt tot diep in de stof en verwijdert veel vuil. Hetzelfde geld voor een speciale suède of nubuck box. Deze zorgt voor het eenvoudig verwijderen van vlekken zonder dat er beschadigen ontstaan. Net als bij suède moet u nubuckleer mild en teder behandelen.

Verzorging van nubuck >

Onderhoud van textiel en synthetisch materiaal

Het materiaal

Textiel en synthetische materialen zijn in tegenstelling tot nubuck en suède bijzonder gemakkelijk te onderhouden. Textiel is een ventilerende en flexibele stof die vaak wordt gebruikt bij schoenen die geschikt zijn voor de zomer. Synthetische schoenen zijn daarnaast een stuk steviger en synthetisch materiaal wordt vaak gebruikt bij het verstevigen van zolen en neuzen.

De schoonmaak

Bij het verzorgen en behandelen van uw synthetische of textiele schoenen is het belangrijk deze eerst goed schoon te maken. Maak hierbij gebruik van een zachte, vochtige doek en een zachte borstel. Vermijdt bij het schoonmaken van textiele schoenen hardnekkige zeepproducten en schoonmaakmiddelen. Synthetische schoenen kunt u schoon maken met een zeer milde zeep. Zorg er na het schoonmaken voor dat u de schoenen goed laat drogen, alvorens u deze verder gaat behandelen. Laat u schoenen nooit drogen in de buurt van een warmte bron zoals een verwarming of een kachel. Dit kan beschadigingen aan het materiaal veroorzaken.

De reiniging

Synthetische schoenen zijn gemaakt van een onnatuurlijk materiaal en zijn hierdoor minder ventilerend. Dit kan betekenen dat deze schoenen eerder te maken krijgen met nare luchtjes. Om nare geurtjes te verwijderen raden wij aan om de zooltjes van de schoenen te behandelen met Mirazyme. Dit doodt de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de nare geuren.

Verzorging van textiel en synthetisch materiaal >

Tips!

Weet wat u koopt

Let altijd bij het aanschaffen van uw schoenen op het materiaal waar de schoen van gemaakt is. Zo weet u precies hoe de schoen verzorgt moet worden en wat u kunt doen om extra lang van uw schoen te genieten. Wanneer u een schoen gaat behandelen met een impregneerspray of een kleurhersteller moet u altijd goed de gebruiksaanwijzing lezen. Gebruik nooit een onderhoudsmiddel dat niet bedoelt is voor het materiaal van uw schoen. Zo voorkomt u schade aan uw schoenen bij het behandelen hiervan. Bij het gebruik van schoenpoets moet u daarnaast goed kijken naar de kleur hiervan. Een verkeerde kleur kan blijvende schade aan uw schoen geven. Een naturel kleur is geschikt voor elke schoen, deze variant heeft alleen minder effect dan een schoenpoets met een kleur.  

Assortiment schoenonderhoud >

Natte schoenen

In Nederland ontkomt u er niet aan dat uw schoenen nat worden. Om schoenen snel weer droog te krijgen kunt u hier het beste cederhouten schoenspanners voor gebruiken. Dit materiaal onttrekt vocht aan het leer en houdt tevens de schoen in model. Wanneer u hier niet over beschikt kunt u altijd droge kranten in uw schoen stoppen. Vergeet dan alleen niet deze om de paar uur te vervangen. Wanneer uw schoenen nat worden door de sneeuw moet u deze zo snel mogelijk schoonmaken met een lauwe doek. Nadat de schoenen goed schoon zijn moet u deze rustig laten drogen (niet bij een warmtebron!) en ze daarna met een poets of impregneerspray behandelen.

Assortiment schoenspanners >

Voorkom slijtage

Om uw schoenen goed te onderhouden willen wij u graag voorzien van enkele eenvoudige tips. Gebruik bijvoorbeeld schoenspanners wanneer u de schoen of laars niet draagt. Zo blijven de schoenen in model en worden loopplooien voorkomen. Hetzelfde geld voor het gebruik van een schoenlepel. Door de bescherming aan de hiel blijft de schoen extra lang stevig. Ook wordt het aangeraden af en toe een andere schoen aan te doen zodat uw schoenen rust krijgen en minder gaan slijten. Gooi daarnaast nooit uw schoenen in de wasmachine. Materialen zoals leder, suède en nubuck zijn hier niet voor geschikt terwijl de rubberen zolen van textiel en synthetisch materiaal kunnen krimpen door de hitte.

Assortiment schoenlepels >

Een greep uit ons assortiment: