Bescherm uw schoenen

Voorkomen is beter dan genezen

Voor schoenen geldt: voorkomen is beter dan genezen. Door uw schoenen in te spuiten met een  impregneerspray beschermt u deze tegen vuil en water, wat de levensduur verlengt. Door dit regelmatig te herhalen blijven uw schoen goed beschermt tegen invloeden van buiten af.

Leren schoenen kunt u het beste driemaal benevelen met een korte droogtijd tussen iedere behandeling. Zo voorkomt u dat de schoenen te nat worden. Het advies is dus om dit type schoenen niet te nat te maken bij het inspuiten. Spuit dus van een afstandje. Schoenen die gemaakt zijn van suéde, nubuck of textiel kunt u de schoenen het beste flink vochtig inspuiten. Zo creëert u de beste bescherming voor uw schoenen.'

Leren schoenen onderhouden

Het materiaal

De meeste schoenen op de Schoenenfabriek worden gemaakt van gladleder. Dit materiaal is bijzonder populair: leer ziet er stijlvol uit, beweegt soepel en met de juiste verzorging kunt u jarenlang gebruik maken van uw lederen schoenen. Om zo lang mogelijk de kwaliteit van het leder te bewaren is het belangrijk om de schoenen regelmatig te onderhouden

De schoonmaak

Bij het schoonmaken van gladlederen schoenen heeft u een vochtige doek en een zachte borstel nodig. Vermijdt bij het schoonmaken hardnekkige zeepproducten en schoonmaakmiddelen. Laat u schoenen nooit drogen in de buurt van een warmte bron zoals een verwarming of een kachel. Hierdoor droogt het leer uit.

Nadat u de schoen schoongemaakt heeft kunt u deze het beste insmeren met schoenpoets. Schoenpoets voedt het leer waardoor het niet uitdroogt en daarom sterk en soepel blijft. Daarnaast zorgt schoenpoets ervoor dat er geen kale plekken of kleine scheurtjes ontstaan. Het is belangrijk de juiste kleur schoenpoets te kiezen. Zorg er tevens voor dat u nooit teveel schoensmeer of schoenpoets gebruikt. Leer kan hierdoor niet meer ademen en wordt juist sneller vies. Wanneer u schoen goed is opgedroogd raden wij aan de schoen nogmaals in te sprayen met de impregneerspray.

Onderhoud van uw suède schoenen

Het materiaal

Schoenen die gemaakt zijn van suéde hebben een stijlvol, ruw oppervlak, waardoor dit type schoen erg populair is. Helaas is het materiaal juist hierdoor erg gevoelig voor vuil en beschadigingen. Met de juiste behandeling kan de levensduur van uw suède schoenen met jaren verlengd worden.

Wij adviseren dan ook dat u een impregneerspray op uw suéde schoenen gebruikt voordat u deze gebruikt. Ook tijdens gebruik raden wij aan dat u uw schoenen regelmatig inspuit met deze spray. Doe dit na 10 keer dragen en laat de schoen na het inspuiten goed drogen.

De schoonmaak

Het schoonmaken van uw suéde schoenen doet u met lauw water, een zachte doek en een speciale suède borstel. Wrijf hierbij zacht over het materiaal, behandel suède nooit te ruw, om beschadigingen te voorkomen en gebruik geen hardnekkige zeepproducten of schoonmaakmiddelen.

Daarnaast raden wij het gebruik van schoenpoets of onderhoudsmiddelen voor leer af. Het gebruik van deze materialen kan zorgen voor beschadigingen aan de schoen. Mochten uw suéde schoenen de kleur verliezen dan kunt u altijd kiezen voor een kleurhersteller van Saphir.

Onderhoud van uw nubuck schoenen

Het materiaal

Nubuckleer is na gladleer en suéde een van de meest gebruikte materialen bij het maken van schoenen. Nubuck is een opgeborstelde variant van leer en heeft hierdoor een structuur die lijkt op de structuur van suède. Deze open structuur zorgt ervoor dat vuil snel wordt opgenomen. Net als bij de suède schoen raden wij dan ook aan het nubuck materiaal grondig te behandelen met een impregneerspray en deze handeling ook met regelmaat te herhalen.

De schoonmaak

Mochten uw nubuck schoenen toch vies worden na uw preventieve handelingen, dan kunt u deze het beste schoonmaken met lauw water, een zachte doek en een zachte borstel. Gebruik bij nubuck geen schoenpoets of hardnekkige zeep- of schoonmaakmiddelen en droog de schoenen niet onder een kachel, verwarming of andere warmtebron.

Grove vlekken kunt u schoonmaken met een speciaal reinigingsmiddel van Saphir, maar u kunt ook kiezen voor een speciale Nubuck Box. Met deze onderhoudsmiddelen verwijderd u eenvoudig vlekken zonder de stof te beschadigen

Het onderhouden van synthetische materialen

Het materiaal

Textiel en synthetische materialen zijn in tegenstelling tot nubuck en suède bijzonder gemakkelijk te onderhouden. Textiel is een ventilerende en flexibele stof die vaak wordt gebruikt bij schoenen die geschikt zijn voor de zomer. Synthetische schoenen zijn daarnaast een stuk steviger en synthetisch materiaal wordt vaak gebruikt bij het verstevigen van zolen en neuzen.

De schoonmaak

Net als bij alle andere materialen adviseren wij u om uw textiele of synthetische schoenen eerst goed schoon te maken. Maak hierbij gebruik van een vochtige doek en een zachte borstel. Vermijdt hardnekkige zeepproducten en schoonmaakmiddelen. Synthetische schoenen kunt u schoon maken met een zeer milde zeep. Het drogen van de schoenen kunt u het beste doen op kamertemperatuur, niet onder een verwarming of kachel. Dit kan beschadigingen aan het materiaal veroorzaken.

Synthetische schoenen zijn gemaakt van een onnatuurlijk materiaal en zijn hierdoor minder ventilerend. Om nare luchtjes te voorkomen raden wij aan dat u uw zooltjes behandeld met Mirazyme. Dit dood de bacteriën die de nare geurtjes veroorzaken.

Tips!

Weet wat u koopt

Let altijd bij het aanschaffen van uw schoenen op het materiaal waar de schoen van gemaakt is. Zo weet u precies hoe de schoen verzorgt moet worden. Lees voor het gebruik van schoonmaakmaterialen, impregneersprays of kleurherstellers altijd eerst de gebruiksaanwijzing. Zo voorkomt u dat u uw schoenen behandeld met middelen die slecht zijn voor het materiaal.

Bij het gebruik van schoenpoets moet u daarnaast goed kijken naar de kleur hiervan. Een verkeerde kleur kan blijvende schade aan uw schoen geven. Een naturel kleur is geschikt voor elke schoen, deze variant heeft alleen minder effect dan een schoenpoets met een kleur.

Natte schoenen

In Nederland ontkomt u er niet aan dat uw schoenen nat worden. Als u uw schoenen snel droog wilt krijgen kunt u het best gebruik maken van cederhouten schoenspanners. Cederhout onttrekt vocht aan het leer en houdt tevens de schoen in model. Mocht u geen schoenspanner in huis hebben, kunt u altijd droge kranten in uw schoen stoppen.

Wanneer uw schoenen nat worden door de sneeuw moet u deze zo snel mogelijk schoonmaken met een lauwe doek. Nadat u uw schoenen heeft laten drogen kunt u deze behandelen met poets of een impregneerspray.

Voorkom slijtage

Gebruik bij het aantrekken van uw schoen een schoenlepel. Door de bescherming aan de hiel blijft de schoen extra lang stevig. Gebruik schoenspanners wanneer u de schoen of laars niet draagt. Zo blijven de schoenen in model en worden loopplooien voorkomen.

Wij raden aan om af en toe een andere schoen te dragen, zodat uw schoenen rust krijgen en minder gaan slijten. Onze laatste tip is dat u uw leren, suéde of nubuck schoenen nooit in de wasmachine moet gooien (de materialen zijn hier niet geschikt voor). De rubberen zolen van textiel en synthetisch materiaal kunnen bovendien krimpen door de hitte.

Een greep uit ons assortiment: